Srečanje deležnikov projekta / Stakeholders meeting

Srečanje deležnikov projekta – hmeljarjev iz Spodnje Savinjske doline, ki so že v letu 2019 prizkušali BioTHOP PLA vrvico z izmenjavo izkušenj / Stakeholders – Lower Savinja Valley hop growers meeting with experiences exchange on BioTHOP twine testing in 2019

Prvo srečanje deležnikov projekta LIFE BioTHOP je potekalo 21. 1. 2020 v Žalcu, centru Spodnje Savinjske doline, ki je demo regija tega projekta. Udeležili so se ga predstavniki občin Žalec in Braslovče ter Združenja hmeljarjev Slovenije, ter hmeljarji iz te regije, ki so v letu 2019 preizkušali v svojih hmeljiščih na skupaj 25 hektarjev novo BioTHOP PLA vrvico in sedaj po navodilih IHPS na različne načine kompostirajo hmeljevino s to biorazgradljivo in kompostabilno vrvico.

Dr. Barbara Čeh iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, vodja projekta, je na kratko predstavila vsebino projekta in predvidene aktivnosti, Lucija Luskar z IHPS je v nadaljevanju povzela rezultate testiranj nove vrvice v lanskem letu in potek kompostiranja na različnih lokacijah, hmeljarji pa so predstavili svoje izkušnje glede uporabnosti in odziva vrvice na njivi ter rokovanje z njo. Podatki bodo služili izboljšavi lani preizkušane vrvice, tako da bodo hmeljarji v letošnjem letu napeljali še bolj dodelano vrvico za potrebe v hmeljarski panogi.

Dr. Vesna Žepič Bogataj iz TECOSa iz Celja, partnerja v projektu, je predstavil prve modele za vrtnarske lončke, ki se bodo v nadaljevanju projekta izdelovali iz hmeljevine. Pojasnila je plan glede vpeljave hmeljevine v plastično-predelovalni sektor. Iz hmeljevine, prepletene z BioTHOP PLA vrvico, bodo tekom projekta namreč izdelali biorazgradljive lončke za vrtnarstvo.